
Datare: sec. II-III p.Chr.
Prezentare: Pe malul drept al râului Mureș în apropierea satului Cigmău, în locul numit „Cetatea Urieșilor”, s-a descoperit un castru militar care avea rol de pază și apărare a drumului care unea Ulpia Traian Sarmisegetusa și Micia (actuala zonă Vețel) cu Apulum ( Alba Iulia de astăzi) și „Drumul Aurului” ce mergea spre Săcărâmb și Albunus Maior (Roșia Montana), supraveghind în același timp comerțul care se făcea pe râul Mariș (Mureș) .
Localizarea aproximativă a castrului s-a făcut spre sfârșitul secolului XIX, odată cu apariția primelor monumente sculpturale, fragmente epigrafice, monede, țigle și cărămizi cu ștampilă. Suprafața platoului pe care s-a identificat castrul este de peste 3ha. Tot aici, se pare că, exista și o așezare fortificată din perioada dacică. Cercetarea arheologică începută în anul 2000 a reușit să contureze dimensiunea castrului de 320×120 m.
În zona centrală a platoului, s-a pus în evidență principia (clădirea comandamentului), două horrea (grânare) de mari dimensiuni spre vest de acesta și un al treilea spre est. De asemenea sunt prezente o serie de construcții din lemn. Garnizoana cantonată în castru a fost Numerus Singulariorum Peditum Britannicianorum.
Localizare: Accesul către castru de face din DJ 107A în imediata apropiere a localității Cigmau, accesul este marcat printr-un indicator turistic.